Julkinen rakentaminen

Julkisilla rakennuksilla on tärkeä tehtävä yhteiskunnassa, sillä ne toimivat yhteisön kollektiivisena muistina. Usein ne ovat hallitsevia kaupunki- tai kyläkuvassa ja mallirakennuksina edustavat hyvää rakennustapaa.

Palvelurakennukset viestivät jo pelkällä olemassaolollaan yhteisön halusta huolehtia jäsenistään, ja koulut, vanhainkodit, lastentarhat ja vastaavat ovat usein tärkeitä arkkitehtonisia kiintopisteitä ja lähiyhteisön toiminnallisia keskuksia.

Palvelutoiminnat lohkaisevat leijonanosan julkisista budjeteista, mistä syystä niiden huolellinen suunnittelu on erityisen tärkeää. Pienet säästöt suunnittelussa ja rakentamisessa kostautuvat helposti moninkertaisesti käyttökuluissa.

Sodankylän kunnantalo Päiväkoti, Sodankylä Kirjasto ja hoivakoti, Rajakylä Oulu. Viikin kerhotalo, Helsinki. Päiväkoti Vallesmanni, Helsinki. Paulaharjun päiväkodin rauhallisia puuhasoppia, Sodankylä. Opintomaisema koulun sydämenä, Keminmaan lukio. Pyhätunturin kulttuurikeskuksen auditorio, Pelkosenniemi. Pyhätunturin opastuskeskuksen julkisivudetalji, Pelkosenniemi.